Vattacukorhajú lány

selyempapír pompom 8 lépésben

sator_3_k

pompom_8

Az itt bemutatott pompom elkészítéséhez az IKEA papírrészlegén kapható selyempapírt használtam, de természetesen bármilyen selyempapír jó hozzá. A lényeg, hogy egy nagyon egyszerűen elkészíthető papírdíszről van szó, amivel látványos sikereket érhetünk el, ha odafigyelünk egy-két apróságra.

Első lépésben én elnegyedeltem a csomagban található íveket, hogy kisebb pompomot kapjak, ezzel jóval könnyebb dolgozni, így egy 17  * 25 cm-es darabot kaptam, ez 8 rétegből áll. A szélein szétvágtam, hogy mind különálló lap legyen, de maradtak együtt, pontosan egymásra fektetve. A gömb átmérője a téglalap rövidebb oldalával lesz egyenlő.

pompom_1

A rövidebbik oldalát harmonikaszerűen felhajtogattam:

pompom_2

Ha nem jön ki az utolsó hajtásnál ugyanaz a szélesség, nem katasztrófa, de szebb, ha odafigyelünk rá. Ha egy kissé túllógott, levágtam.

pompom_3

Középen elkötöttem egy madzaggal, kissé elszorítva a csíkot. Akár be is lehet vágni egy kicsit, én tartottam tőle, hogy akkor jobban szakadna. Egy jó erős ollóval lekerekítettem a két végét:

pompom_4

Az egyik felét legyezőszerűen széthúztam:

pompom_5

és a rétegeket egyenként szétválasztva kihajtogattam. Itt a legfontosabb, hogy könnyed kézzel dolgozzunk, mert különben elszakad a papír. Próbáljátok meg a legyező tövénél kis mozdulatokkal szétválasztani, és minél jobban félgömbformát adni neki. A végén kissé meg is csavarhatjátok a “szirmokat”, akkor jobban felveszi a formát:

pompom_6

A másik oldallal ugyanígy jártam el, ügyelve arra, hogy a két félgömb között ne legyen nagy szünet:

pompom_7

Néhány végső igazítás, és készen is vagyunk. Ugye, hogy milyen egyszerű és szép?

pompom_8

Nemcsak esküvőre, hanem bármilyen ünnepre, partira jó megoldás lehet. Ha szerettek pepecselni, akkor egy-két film közben tisztes adagot le legyet gyártani. Én kb 50 db-ot készítettem, és 3 filmet néztem meg közben, persze nem egymás után. Az utolsó adagnál már egy barátnőmet is bevontam a munkába, ez akár a program egyik pontja is lehet, mondjuk az esküvő előtti napon, ha van segítségetek a díszítésben. Bontsatok fel hozzá egy pezsgőt, úgy még jobban megy.

Ha csak a borzolást vállaljátok be, és  a hajtogatással nem szívesen bíbelődtök, akkor érdemes szétnézni Karcsi papírboltjában, ahol sok-sok gyönyörű színű pompom közül válogathattok.

*

Variációk:

A pompom elkészíthető szalvétából és papírzsebkendőből is. Változtathattok még rajta annyit, hogy  a két végét nem lekerekítve vágjátok le, hanem csúcsosra (vagyis hegyesre), duplacsúcsosra..stb. Készíthetitek különböző színű papírokból is, vegyesen. A kész pompomokat simán is felfüggeszthetitek, de girlandot is készíthettek belőle. Ha van a díszítésnek olyan eleme, amit el szeretnétek takarni, arra is jó megoldás lehet.

pompom_sor

sator_3_k

Jó munkát!

 

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!