Vattacukorhajú lány

évértékelő, 2013

Nagyon érdekes volt újra elolvasnom a tavalyi évértékelőt, egyrészt újra átélni mindent, másrészt látni, mit tartottam fontosnak kiemelni. Összességében a 2013-as év is elég vegyes volt érzelmileg, sok utazással, költözéssel, sok-sok új dologgal, és őszintén szólva úgy érzem, pont elég is volt belőle. Remélem, nem vagyok örök bizonytalanságra kárhoztatva, és mostmár tényleg megtaláljuk a helyünket.

Január

A 2013-as évem még Angliában kezdődött. Úgy terveztem, alszom vagy két hétig, de végül mégiscsak sokat éjszakáztam, annyira élveztem, hogy csak saját magamnak rajzolhatok. Ekkor született meg a feliratos A5-ös méretű illusztrációim ötlete.

Sokat sétáltunk, ezek a képek újévkor készültek:

Aztán elkezdett durván havazni. Negyven percig öltözködünk, aztán ki az erdőbe termosszal, szendviccsel, Mankával.

A hónap végén bemutattam a Manka utazásai című képeskönyvem, rengeteg képpel, két részletben. Itt a franciaországi részt találjátok, itt pedig a vidéki Angliáról szólót.

manka_utazásai_B'_blogra

Február

Még mindig esik a hó, így még mindig a havas erdőbe járunk gondolatokat szellőztetni, rendszerezni.

Ekkor már nagyon vártam a tavaszt (elkészült az első két feliratos illusztrációm):

spring_blogra_fb

Végre kitavaszodott (egy kis időre), így bringára pattantunk.

Elvaston Castle

Elvaston Castle

Elvaston Castle

Március

Újra havazás:

tavaszt akarok, de nem jön, így varrok:

fb_boritokep_tulip

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A márciust azzal zárjuk, hogy elmegyünk kirándulni Kedleston Hall-ba, megnézzünk, hol forgatták (részben) A hercegnő című filmet (Keira Knightley főszereplésével).

Április

A könyvfesztiválra megjelenik A rejtélyes kulcs, Kertész Edina meseregénye a Naphegy kiadó színeiben, az illusztrációkat én készítettem.

rejtelyes_kulcs_small_200x276_72dpi

A könyvet csak jó sokára tudom majd kézbevenni, de fotókat kaptam róla:

SONY DSC

Elkészülnek az újabb A5-ös illusztrációim:

Eljutunk még Warwick várába nagyon kedves barátainkkal, erről sem volt még alkalmam képeket mutatni, íme néhány:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Újra felkeressük a híres antikváriumot Buxtonban, erről egy hosszabb bejegyzést itt találtok képekkel, a Bárkaonline számára írtam belőle egy cikket Almáspite a kertben címmel.

Aztán csomagolok:

A hónap végén hazaköltözünk Magyarországra, ezért az életünk méginkább felfokozódik érzelmileg. Miközben napokig-hetekig csomagolok, dobozolok, listát írok azokról a helyekről, ahol még nem jártunk, vagy ahová vissza akarunk menni. Már nagyon kevés az idő, így le kell mondanom sokmindenről.

Felszabok 50 méternyi anyagot, hogy beleférjen a dobozokba.

Utazunk.

Május

Itthon vagyunk, kertes házban csomagolunk ki. Mivel mindketten vágytunk már kertre, szinte rávetjük magunkat, és próbáljuk megművelni a borzasztóan kemény és göröngyös talajt. Sikerül, itt például az uborkáink:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lesz egy kiskutyánk, Csipesz, valamint cicáink

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

néhány kiskacsa fűnyírónak, és csirkék

Franciaországi barátnőm megajándékoz pár csodás képpel, elviszi a Manka utazásait abba a kastélyba, mely az illusztrációt ihlette annak idején.

Nászajándékhoz tartozik, azért a masni.

június-július-augusztus

A nyár javarészt a kertben telik. Továbbra is küzdünk a földdel, de rengeteg örömünk van a kertben. Van borsónk, uborkánk, zöldbab, paradicsom, paprika, hagyma, kapor, petrezselyem, sárgarépa.

És soksok gyümölcs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kánikula, Csipesz hűsölni próbál

Azért természetesen rengeteget varrtam is a nyáron. Főleg csíkosat, színessel:

Augusztusban összefogunk a Mabeautyk ékszermárkával, és a Vilma levese illusztrációiból ékszerek készülnek.

Az ékszereket a Mabeautyk standján keressétek, a Wampokon.

Letölthető füzetcímkéket tervezek, nagy sikerük van:

szeptember-október-november

Szabok-varrok, ezerrel készülök a karácsonyi időszakra.

fb_boritokep_julius_2

kijelenthetjük, hogy szeretem a pirosat

Film noir táskák és Mankák készülnek:

Letölthető kifestőket is rajzolok, egy nyuszisat és egy Mankásat.

kifestő_nyuszis_bögres_200dpi

kifestő_mankas_biciklis_200dpi

Aztán megint csomagolok, pár hétre Bp-re költözöm.

December

Budapest, falfestés, itt találtok több képet róla

 Wamp, majd két napra hazaugrunk Bartók Eszter barátnőmmel és a szeghalmi városi könyvtárban karácsonyváró Luca-napot tartunk a helyi óvodásoknak, iskolásoknak. Még erről sem mutattam:

Este egy kis hangulatos karácsonyi vásárt is tartottunk itt, a képen látható két, iszonyú cuki kislánynak az összes Manka tetszett:

Újra wamp, a tavalyi utolsó, a frissen lőtt szerzeményemmel, a csodás asztalterítőmmel

Ezután hazautazom, hogy felkészüljek a családi karácsonyra. Az utóbbi évek legklasszabb karácsonyát tartottuk. ♥♥♥

Köszönöm mindenkinek, aki olvasta a Vattacukorhajút 2013-ban, tartsatok velem idén is!

♥♥♥

a 2012-es évem dióhéjban

Először arra gondoltam, hagyom a francba a visszatekintést, hiszen biztosan el fog menni egy napom a megírására, de aztán rájöttem, hogy legalább egyszer egy évben meg kellene állni és visszanézni, mik is történtek, mit csináltam, mit hogy éltem meg. Ki tudja, talán még lelkileg hasznos is lesz, szóval ezt most inkább magamnak írom, hogy meglegyen.
Január
Hát ez könnyű, mert a tavalyi év egész januárját betegeskedéssel töltöttem, az előző karácsonyi időszak annyira kimerített, hogy orvostól orvosig mászkáltam, már amikor fel bírtam kelni. Közben pakolnom kellett volna, és költözködést szervezni, mert február legelején elutaztam Normandiába a barátomhoz. Nagyon nem volt könnyű az életemet két bőröndre leredukálni. Egy a ruháknak, egy a munkának.
Február
Úton Normandia felé, 1700 km alatt simán meggyógyultam. Sokat kirándulunk és egyebek mellett elkezdem illusztrálni Váradi Annamária (Vavilo kids) A farmon c. könyvét. Borzasztó hideg volt, és esett a hó is, ami nem túl gyakori arrafelé. A tengerparton szinte csonttá lehetett fagyni.
Deauville, öltözőkabinok
Honfleur
Le Havre
Egy hónapot töltöttünk Normandiában, majd költözés újból, ezúttal Angliába.
Március
Ismerkedés az angol tavasszal. Gyönyörű zöld minden, madárcsiripelésre ébredek (egy faluban lakunk). Na jó, ez nem az én kilátásom:
Megszületik a viktoriánus Mankák ötlete, bolhapiacokra kezdünk járni. A néni, akitől a csipkéket vettem, azt mondta, ezek viktoriánus csipkék, hát, én simán elhiszem neki. Végül is, miért ne? Elég hosszú korszak volt, nálunk otthon minden szekrénysornak van egy fiókja, ahol matyóhímzéses terítők lapulnak, úgyhogy párhuzamot vonok.
Április
Még mindig nagyon szép az idő. Rengeteget sétálunk, felfedezzük a környéket. Húsvétkor egy kisváros főterén döbbenek rá, hogy idén Angliában töltöm a húsvétot.
Varrtam egy Fridát és egy pompomos arcú Mankát, akit cseresznyevirág Mankának neveztem el.
Május
Elkezd esni. Nem egyfolytában, de kb 4 hónapig esik. Júliusban beszerzek egy gumicsizmát, amit örökre megszeretek. De ne szaladjunk annyira előre. Készítettem egy menyasszony-vőlegény párt.
Május végén szülinapot ünnepeltek a Mankák! A harmadikat.
Néha elmentem futni, és hazafelé mindig beleszagoltam az utcánkban lévő tujába.
A hónap végén pedig megszületett Igor és Borisz, a két cirkuszi erőművész, a legviccesebbek a Mankák közül, azóta is nagy sikerük van.
Június
Esik. Sokat ülök bent, sokat varrok, jönnek az angolkisasszonyok.
Július
Esik. Gumicsizma, plusz kirándulás északra a tóvidékre. Három napból három napsütés, ez a szülinapi ajándékom, plusz látogatás Beatrix Potter egykori házában.
Elkészülök a farmos mesekönyvvel (eddigi leghosszabb és legösszetettebb könyves munkám),
és szinte azonnal elkezdem a Manka utazásait.
Augusztus
Lesz, ami lesz alapon elmegyünk egy hétre sátorozni dél-Angliába, és olyan szerencsénk van, hogy még napozni is tudunk a tengerparton.
Írok egy bejegyzést, melyben tisztázom, hogy miként is kerültem külföldre, mert már a sokadik kérdő levelet kaptam, régi barátoktól is. Nem volt célom a titkolózás, de így alakult. Ezt a bejegyzést is sokan olvastátok. Örülök, hogy a helyükre kerültek a dolgok. (A következő ilyen, mindent tisztázó bejegyzés az lesz, amikor arra a kérdésre válaszolok, hogy “de mit dolgozol külföldön?” szerintem egyértelmű, de lehet, hogy tévedek? 🙂
Szeptember
Szeptemberben meglátogat az egyik barátnőm, egy este alatt megnézzük a hat rész Büszkeség és balítéletet, majd egy nap alatt bejárunk a filmbeli helyszínek közül kettőt is: ez Lyme park
és Sudbury hall.
Még mindig a Manka utazásain dolgozom, valamint cuki fürdősütiket rajzolok a Bomb Cosmetics magyarországi viszonteladójának részére.
Október
Októberben befejezem végre a könyvet, gőzerővel varrok a karácsonyra, hiszen már tudom, hogy november elején hazautazom wampozni. Megkeres a Nők Lapja, egy rovathoz fogok nekik rendszeresen rajzoni.
És elhatározzuk, hogy megint költözünk, Anglián belül.
November
Halloween estéjén költözünk, egy óriási doboz csoki van az ölemben az autóban minden fordulónál, mert a régi és az új ajtón is kopogtatnak a gyerekek édességért. Lett egy saját szobám, nevezzük műhelynek, vagy studionak. De itthagyok mindent félkészen, dobozokban, kipakolok a bőröndökből, hogy bepakoljak, és hazautazzak majdnem két hónapra. Úgy érzem, nem bírom ki. Kibírtam.
Megjelenik a Manka utazásai!
December
(Zámbó Gergő fotója)
Az itthon töltött idő fergeteges volt. Rengeteget dolgoztam, rengeteg barátommal, kedves ismerősömmel találkoztam. Egy barátnőmnél laktam, kipakoltam a bőröndömből, és elmentem wampozni. majd hazamentem és kipakoltam, hogy elférjenek a ruháim. Ezt minden wamp előtt megismétlem. Ja és kétszer vagyok otthon anyuéknál, tehát akkor is. Bőröndhúzó versenyen indulhatnék, nem beszélve a csomagolásról.
Karácsonykor ennek csúcspontjaként egészen komikus helyzetekben és időpontokban húzzuk a bőröndöket.
De aztán végül kb 20 perc alatt újra becsomagolunk 3 bőröndöt, és 29-én végre újra Anglia, az új lakás, a műhelyem, megint kipakolok. Szekrénybe tehetem a ruháim. Mindennek helye lesz, minden el fog férni. Új laptopot kell majd vennem, ezt ekkor még nem tudom. Tervezgetek. Örülök, hogy egy helyben lehetek. Megfogadom, hogy aludni fogok két hétig, és idén máshogy csinálom:)
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!