Vattacukorhajú lány

Engem Isten nagyon szeret

engem_isten_k

 

Csomagot hozott tegnap a posta.

Nyáron többek között ezt a két kiadványt is illusztráltam, az egyik egy kifestőfüzet (a kék borítós), a másik pedig egy puha kötésű könyv (a zöld). A munkára a Parakletos Könyvesház kért fel, a szerző pedig Miklya Luzsányi Mónika. A címük azonos, mert két, egymásra épülő kiadványról van szó:

Engem Isten nagyon szeret.

A könyv:

A-031461

„Engem Isten nagyon szeret, …ezért lehetek ember. Kaptam tőle szemet, szájat, fület, orrot, kezet és lábat. Egyébként lány vagyok, és Luca a nevem.” – kezdi Luca a mondókáját a színes gyermekkönyv elején. Nemsokára megismerjük a bátyját, Lócit, és a szüleiket is. És mindazt a csodát, amit Luca érzékszervein keresztül felfog, fejében elraktároz, és szívében megőriz. S amiért hálát tud adni: „Köszönöm, hogy így szeretsz, Istenem!”
Miklya Luzsányi Mónika írta az Engem Isten… érzékszervekhez és testrészekhez kapcsolódó történeteit 6-7 éves gyerekek számára, amelyek a Reformátusok Lapja gyermekrovatában jelentek meg 2014 első hónapjaiban. Ezt a sorozatot jelentetjük meg színes gyermekkönyv formájában, Horváth Mónika grafikusművész illusztrációival. A könyv mellé – külön megrendelhető – kifestő és foglalkoztató füzet is készült, amelyben a színezés mellett további rajzolós, interaktív feladatok, és rövid Luca-szövegek várják az érdeklődő gyerekeket.

20140924_095004_k

könyvlapok

 A kifestő:

A-031462

„Engem Isten nagyon szeret, …ezért lehetek ember. Kaptam tőle szemet, szájat, fület, orrot, kezet és lábat, ezeket mind kiszínezem. A hajamat és a ruhámat is. Egyébként lány vagyok, és Luca a nevem. Nézd csak, ilyen vagyok” – kezdi Luca a mondókáját a kifestő füzet elején.

Ebben a füzetben egy kis történetet találsz, amit Luca mesél el neked. Mesélnek a szavai és a rajzai is. A szavait olvasd el, vagy kérj meg valakit, hogy olvassa el neked. A rajzokat kiszínezheted vagy tovább is rajzolhatod. Néha más feladatot is kapsz, ha odafigyelsz, hogy mit mond Luca. Ismerd meg vele együtt jobban a testedet, amit Isten adott neked is. Kaptál tőle szemet, szájat, fület, orrot, kezet, lábat, agyat és szívet. Ezekkel mind találkozhatsz ebben a füzetben.
Ha kíváncsi vagy Luca történetére bővebben, megtalálod az Engem Isten nagyon szeret című színes könyvben.

 Az Engem Isten nagyon szeret c. könyvet itt találjátok:

http://www.konyves.hu/index.php?dispatch=products.view&product_id=6109

A kifestőt pedig itt:

http://www.konyves.hu/index.php?dispatch=products.view&product_id=6110

Köszönöm a gördülékeny munkát a Parakletos Könyvesháznak, Miklya Mónikának és Miklya Zsoltnak .

 

Pötyiék a Nők Lapjában

 

nőklapja_zenélő

Gyorsan, mielőtt aktualitását veszíti, dokumentálom: az eheti Nők Lapja meserovatában olvashattok egy részletet A zenélő dobozból (szerző: Kertész Edina), és találtok mellette egy szép, nagy illusztrációt is tőlem.

Köszönjük a Nők Lapjának! ♥

 

új könyv - A zenélő doboz

A zenélő doboz

Sajnos nagyon el vagyok maradva a bloggal, miközben annyi minden történik, hogy igazán lenne miről írni.

Először is, az Ünnepi Könyvhétre megjelent A rejtélyes kulcs folytatása, A zenélő doboz.

HURRÁ!

Ennek a sorozatnak van egy alcíme is, Pötyi és Pepita nyomoz, tehát ha rejtélyesen el vagytok veszve, hogy a doboz is zenél és Pötyiék is nyomoznak, akkor erről a két könyvről van szó!

Természetesen a második részt is Kertész Edina írta, akivel reméljük, hogy még sok közös munkánk lesz. Az első részről már írtam korábban több helyen, ez a munka néhány évvel ezelőtt kezdődött, amikor is Edinával egy házban laktunk és közösen pályáztunk az Aranyvackoron. Akkor elnyertük vele a Prae.hu általános művészeti portál különdíját, és a Naphegy kiadó is érdeklődött a mese iránt, majd miután Edina kerek történetet varázsolt a pályamunkánkból és én illusztráltam, meg is jelent A rejtélyes kulcs. Ez volt tavaly, most pedig már itt is a második rész.

rejtélyes, zenélő

A tényleges borítókat Sebastian Stachowski készítette a borítógrafikáimból. Edinát pedig itt hallgathatjátok meg, amint a Civil Rádióban mesél a könyvről.

Többen kérdezték, miről szólnak a könyvek, de szerintem egy-két mondatnál többet sem könyvről, sem filmről sem lenne szabad elmondani előre. Inkább a hangulatát írnám le, mert nagyon meghatározó hangulata van számomra: Edina nagyon gördülékenyen visz bennünket vissza abba az időbe, amikor mi voltunk gyerekek a nyolcvanas években (kb egykorúak vagyunk, de akkor még nem ismertük egymást), amikor nyáron a dögmelegben, tudjátok, amikor szinte megáll az idő is, elbicikliztem a falusi könyvtárba, és sokszor órákat töltöttem ülve a szőnyegen, és mindig vittem haza pöttyös könyvet. Annyira jó emlék, és néhányat annyira szerettem, hogy azóta vadászok is rájuk a bolhapiacokon, vásárokon. Nekem ilyen, pöttyös könyv hangulata van ennek a két könyvnek is, azt viszont le kell szögeznünk, hogy nem kifejezetten csak lányoknak szólnak, igenis fiúk is szerepelnek bennük, mindenféle izgalmas kalandokba keveredve.

Az összes képet persze nem akarom ellőni, de azért egy párat megmutatok:

5_fejezet_gramofon_netre

Talán döbbenetes, de ez még nem a címben szereplő zenélő doboz

4_fejezet_zenelo_doboz_blogra

Ez viszont már igen!

7_fejezet_pince_labak_blogra

De vajon ki fekszik a pince homályában?

utohang_gyuruk_blogra

Szerelmi szál is van benne

A könyvet a nagyobb könyvesboltokban találjátok, vagy meg is tudjátok rendelni, például a bookline oldalán is:

A rejtélyes kulcs

A zenélő doboz

az én áprilisom

love_mezőn2

Sűrű, sűrű áprilist hagyok magam mögött. Néhány hónappal ezelőtt még nem gondoltam volna, de idén április elején újra költöztünk, ezúttal csak pár megyével odébb, Bács-Kiskun megyébe. Bár nem teljesen haza költöztünk, de csak egy órás biciklizés választ el most a régi gyerekszobámtól.

Semmire nem volt időm az elmúlt hónapban, mindenre úgy kellett – elég fájdalmasan – időt szakítani, a lakást be kellett rendezni mielőbb, és az oly gyűlöletes átmeneti állapotot megszüntetni, hogy tudjak dolgozni, legyen rend körülöttem, találjunk meg mindent. Elég nagy rutinom van már ebben, mégis megszenvedtem, nemcsak személyes holmit költöztettük ugye, hanem a munkahelyem is, a gondolataim állandóan több síkon mozogtak. Most úgy érzem magam, mint egy mosogatórongy.

Úgy látszik, egy hónap kellett hozzá, és úgy emlékszem, idáig is kb ennyi volt, de végre le tudok ülni és amíg várok egy adag alapanyagot a postástól, ami nélkül nem tudok továbbhaladni, kanyarítok magamnak egy órácskát a blogra. Már az elején vissza kellett rázódni a munkába, ráadásul egy illusztrációs munkát is elvállaltam, így a napok elég sűrűn teltek: délelőtt rajzolás, ebéd után varrás. Szigorúan, egyiket nem belefolyatva a másikba, mert csak így lehet mindennel haladni. Akik a facebook Manka oldalát követik, láthatták, hogy újra csíkos táskákat varrok, a múlt héten a meskára is fel tudtam tenni párat, ennél tovább azonban nem jutottam.

Ilyen táska is van, illetve volt, a képen látható már gazdára lelt, de még 3 db vár más színösszeállításban bélésre, fülre:

Se blog, se egyéb fotók, se semmi. Akkor most megmutatom az új műhelyem, félkész állapotában (najó, a képen látható fele majdnem készen van).

Az évek alatt összegyűjtögetett képek végre megtalálják majd a helyüket, a fotel pedig új ruhára várakozik. Még sosem volt ekkora műhelyem (a képen csak a harmada látszik), teljesen át kell alakítanom az eddigi elképzeléseimet, mivel ide rengeteg polcra van szükség, de ha meglesznek, tényleg minden a helyére kerül majd. Például ekkora függönyt sem varrtam idáig, kellett hozzá a két asztal.

Mi történt még áprilisban?

Rajzoltam az Író Cimborák blogra egy képet Nyulász Péter versikéjéhez:

Kinyílt az orgona:

P4147573k

love_mezőn2

Végre napsütésben bicikliztünk. Az All you need is Love szatyromat 3 hónapja nyúzom, már több mosáson-vasaláson is túl van és semmi baja (azért az anyag visszáján vasaltam). Készültek díszpárnák is a grafikával, remélem, hamar sor kerül a fotókra és akkor megmutatom őket is (a szemfülesek kiszúrhatják az egyik képen). Nagy öröm, hogy úgy tűnik, a könyvhétre megjelenik egy könyvünk, amit már nagyon vártunk, erről is később, illetve a májusi háttér is elkészült, erről pedig holnap!

áprilisi nyuszis akció

Mivel április a húsvét hónapja, arra gondoltam, hogy egy ide illő, nyuszis képpel kedveskedek nektek, vagyis azoknak, akik a meskán bármit vásárolnak tőlem egész hónapban, április 30. éjfélig.

Ezt a nyuszis illusztrációt négy évvel ezelőtt épp áprilisban készítettem a Dörmögő Dömötör című gyerekújság számára, mi több, a borítón szerepelt abban a hónapban. Idemásolom az akkori blogbejegyzésem:

“Huszonhat éve őrzök egy levelet. A gyengébb idegzetűek most bizonyára lefordultak a székről, de folytatom. Igen, ennyire öreg vagyok.

Ezt a levelet 1984-ben kaptam, óvodás koromban. Akkoriban két hosszú, fonott copfom volt és frufrum. Már nagyon sárga a boríték, a széle kezd foszlani is, narancssárga, oldszkúl repülős bélyeggel, írógéppel címzett levélről van szó. Horváth Mónika, Nagy B. csoport (ezek szerint bés voltam, nem is emlékeztem).

A Dörmögő Dömötörtől kaptam!!

Megköszönték, hogy rajzoltam egy pályázatra, nyilván nem nyertem semmit (én általában nem nyerek semmit), nem emlékszem, ez amolyan vigaszlevél lehetett, aláírta Dörmi apó, Dörmi anyó, Berci, Marci, Borika. Olyan cuki.

Bárhol laktam, valamiért ez a levél mindig velem volt, velem költözött. Őrzök így még néhány levelet, köztük egy kockás fecnire írt szerelmi vallomást hetedikből: ” Szia, fizika óra van. A transzformátorokról beszélnek. Gyógyulj meg.”
Micsoda költőiség, csak most fogtam fel!

Mit akarok ebből kihozni: az áprilisi Dörmi az én borítómmal jelent meg, és ez nagyon jó érzés!”

ez egy nem túl jó fotó.

*

Nemrég elővettem ezt a képet, és nézegettem, mert nagyon szeretem. Egy kicsit leporoltam, szöszmötöltem rajta, és akkor jutott eszembe, hogy mi lenne, ha ebből a képből egy 10*14-es, kiváló nyomdai minőségű nyomtatot készíttetnék, a szokásos módon kartonnal csomagolnám össze egy celofántasaban, és nektek adnám ajándékba. Minden egyes, a meska boltomban vásárolt termék mellé. Húsvétra nyuszit. Az akcióm egész áprilisban tart!

új Manka illusztrációk

manka_francia_kastely_1_3Végre, végre tudok haladni egy másik szálon is. Régóta szerettem volna nyomatokat a Manka utazásai című könyvemből, és most el is készült az első két fajta. A5-ös méretűek, a fenti fotón egy 18 * 24-es SÖNDRUM keretben látható. Nagyon szeretem ezt a keretet, mostanában amúgy is nagy keretvadászatban vagyok, kirakodóvásárokon, használtcikkes boltokban kutakodom, párszáz forintért szoktam venni és törtfehérre festem őket. Most a vágyam egy nagy, brutálisan csicsás, aranyozott keret, valahol vár rám, tudom, és örömmel fogja átadni magát az új színének.

Kicsit bővebben az új képekről: ez a francia kastélyos duplaoldal, a már említett Manka utazásaiból, a könyvet itt mutattam be, sok-sok angliai és franciaországi fotóval.

Ez nem egy kitalált kastély, ellenben teljesen valóságos, egy rendkívüli estét töltöttünk itt el, gyertyákat és mécseseket gyújtva. Tulajdonképpen ebben a romantikus hangulatban ismertem meg a barátom♥

A képen Manka és francia barátnője, Marie látható, éppen piknikeznek.

Később az én franciaországi barátnőm ezt a fotót küldte nekem:

*

A másik jelenet már a vidéki Angliában játszódik, Manka meglátogatja angol barátnőjét, Emilyt, aki egy vöröstéglás házikóban lakik egy rózsakert közepén. A képen Manka éppen el van ragadtatva, annyira tetszik neki. Titkon arról álmodik, hogy odaköltözik.

Nemrégen egy bejegyzésben arról írtam, mennyire hiányzik a vidéki Anglia, a táj és a házak, ezt akkor rajzoltam, és sajnos azóta sem volt időm újra elmerülni e tevékenységben.

Jut eszembe, ha esetleg olyan kiadó olvas, akinek szép angol házakat kellene rajzolni és tetszik a stílusom, gondoljon rám:-)

*

Aki szeretné magának a Manka utazásait, annak a Pagonyt vagy a Bookline-t ajánlom, ha pedig az illusztrációk iránt érdeklődtök, akkor kattintsatok a meska oldalamra.

Happy Valentine's Day!

 

horvath_monika_love

 

All you need is Love

 

 

Ismeritek azt az érzést, amikor valamin nagyon, de nagyon dolgoztok, és minden közbejön, lelassít, miközben tele vagytok energiával, és hasítanátok előre a csillámporos égbolton?
Most egy olyan szatyortípust mutatok nektek, amin már egy jó ideje dolgozom. Régóta szeretnék nyomott szatyrokat, tavalyelőtt tettem is rá kísérletet év végén, melynek nem lett folytatása, na de majd idén! Ezzel a felkiáltással ébredtem január 2-án éjjel, muszáj volt azonnal nekiülnöm rajzolni, és egy hónapnyi tervezés-szervezés után végre készen is vannak az első darabok.
*
Ebben a típusban több dolgot fogtam össze. Egyrészt szerettem volna feldolgozni/átdolgozni az All you need is Love feliratos illusztrációm, ezt:

 

 

Szerettem volna egy olyan típust, amelyre szitanyomással kerül a grafikám, és maga a táska továbbra is saját készítésű. És kellett egy olyan szatyor, ami tényleg szatyor, amit kiválóan össze lehet hajtani és be lehet tenni a táskába, majd a pénztárnál diadalmasan elővenni, csúnya és drága nejlonzacsi helyett. Elég erős az anyaga, ugyanolyan gondosan varrott, mint az eddigiek, és a jó minőségű szitanyomás miatt ezt a táskát évekig szeretni fogjátok!

 

színek

 

Az első darabok szürke színben készülnek, ebből nem lesz sok, mindössze pár darab. Főleg sötétkékben fogom készíteni őket, illetve néhány világoskék is lesz. Idővel még több színben is elérhetőek lesznek.

Bélés nincsen bennük, franciavarrással dolgoztam el az oldalát és a száját (vagyis az anyag széleivel sehol sem találkoztok, hiába egyrétegű) vállon hordhatóak, néhány rövid fülű is lesz azért. Bátran moshatjátok-vasalhatjátok őket, a szitanyomás bírja. 240 gr/m2 vastagságú anyagból készült, 100% pamut, kellemes tapintású.

Méretei: 36*41 cm, fül hossza 65 cm.

letölthető nyuszis kifestő hétvégére

 

kifestő_nyuszis_bögres_blogra

 

Nyuszis kifestő hűvös, őszi estékre színeznivágyó gyerekeknek (és irodai unaloműzésre felnőtteknek). A képet úgy méreteztem, hogy csak le kell mentenetek és kinyomtatni egy A4-es papírra. (A kifestőből bármennyit nyomtathattok, de kereskedelmi forgalomba nem hozható, minden jog fenntartva.)

Jó színezést!

 

kifestő_nyuszis_bögres_200dpi

hurrá!

 

De ki az a Vilma? Kérdezhetik az új olvasók.
Milyen ékszerek? Kérdezheti bárki:)
A Vilma levese című könyv két évvel ezelőtt jelent meg a Pagony kiadónál, szerzője Beatrix Delarue, francia írőnő.
A könyvben két mesét találtok, Vilma levese és Vilma ruhája címmel. A főszereplő kislány, Vilma egy cserfes, érzékeny, nagy fantáziával megáldott kislány. Álmodozó, szép szövegek, nagyon szeretem őket ma is. Figyeljétek csak:
 
“-Te mit tennél a levesedbe, hogy finomabb legyen?-mosolyog rá az anyukája.
Mogyorót és krémes ostyát,
Apró virág lila szirmát!

-ábrándozik Vilma és a kanalat az orrához emeli, mintha egy illatozó virág volna. Képzeletében a szél finoman megcirógatja a szomszéd erdő fáit, nyulak szökdécselnek: mindenki érzi, hogy közel a tavasz. Vilma tovább álmodozik: már a folyóparton sétál, és virágot szed.”
***
Tele van ilyen szépségekkel a könyv. És az aktualitás, tádáám:
A Vilma levese néhány illusztrációjából üveglencsés ékszerek készülnek!
Mabeautyk Zsuzsi azzal az ötlettel keresett meg a nyár elején, hogy készítsünk közös kollekciót. Neki különösen a Vilma levese című könyvhöz készült képek tetszenek, valamint a Love my cat, You are free, Boszorkánycipő… Ezzel el is árultam a következő titkot, a soronkövetkező projektünkkel kapcsolatban:) De ne szaladjunk annyira előre, nézzünk egy példát, milyenek készültek eddig:
hátul:
Lesz, amelyik dupla oldalú, és lesz, amelyik kinyitható, és lesz sima is. Itt a fenti képeken például a forgós Vilma vagy a durcás kép dupla oldalú medálok.
De lesz sokféle variáció, medálok, gyűrűk, könyvjelzők, és ami a legjobb, már nem is kell rá sokat várnotok hiszen a vasárnap, a nyár utolsó WAMP-ján már fel is próbálhatjátok őket! Hamarosan pedig a Pozsonyi Pagonyban is kaphatóak lesznek.
WAMP: Budapest, Erzsébet tér, augusztus 18. 11 órától 19 óráig
Keressétek a mabeautyk standját! 

UPDATE:
mostantól minden WAMP-on, amelyen a mabeautyk részt vesz, vásárolhattok vilmás ékszert. Nálam pedig hamarosan online is elérhetőek lesznek, a meska boltomban.

 ***
Vilma levese című könyvet a Pagony oldalán rendelhettek olcsóbban: itt.
A könyvből készült egy színező-öltöztető füzet is, kislányoknak önállóan vagy szülői-nagyszülői segítséggel szuper időtöltés:  itt találjátok meg.
Ebben a bejegyzésben írtam róla bővebben, megjelenéskor.
Ha pedig az illusztrációkból vásárolnál, kattints ide, a meska boltomra. 
Tudom, tudom, sok a link, de a dolog lassan már olyan összetett, hogy én is nehezen tudom követni:) De most jól összeszedtem nektek (és magamnak). Bármilyen kérdéssel keressetek kommentben vagy a jobboldali bemutatkozásban található email-címen.
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!